מאז ועד היום
מיום הקמתו ועד ימינו אנו שזורה ההסטוריה של נמל חיפה בהיסטוריה של עם ישראל ומדינת ישראל. מהפועלים הראשונים מסלוניקי, ועד לעוצמה הכלכלית של ימינו.
מזה 85 שנה שנמל חיפה מציג גאווה נמלית וישראלית. ההיסטוריה של הנמל מתחילה עוד הרבה לפני הקמתו בתקופת המנדט הבריטי: מי שהבין לפני כולם את הפוטנציאל האדיר של חיפה כעיר נמל מרכזית בעת המודרנית היה בנימין זאב הרצל, חוזה המדינה ומייסד הציונות המדינית, שכתב בספרו המפורסם 'אלטנוילנד' תיאור נבואי על עתידה של חיפה כעיר נמל חשובה. עם זאת, הראשונים להקים בחיפה נמל מודרני היו כאמור הבריטים, ששלטו בארץ ישראל לאחר מלחמת העולם הראשונה. בשנת 1920 הוחל בקידוחי ניסיון, ושנתיים לאחר מכן אישר המהנדס הבריטי סר פרדריק פלמר, כי חיפה הינה האתר המתאים ביותר לנמל עמוק מים, לאחר שסקר את כל חופי הארץ.
לאחר מספר שנות בנייה, נגזר הסרט ב- 31 באוקטובר 1933, ופתיחת הנמל הוכרזה באופן רשמי. פרקים חשובים ומפוארים בהיסטוריה של עם ישראל קשורים בנמל חיפה: החל מ"רציף הדמעות", אליו הובאו אוניות המעפילים שנעצרו על ידי הצי הבריטי במהלך ואחרי מלחמת העולם השנייה, בטרם גורשו המעפילים למאוריציוס או לקפריסין; ועד לרגע המיוחל, ב- 14 במאי 1948, אז עלה הנציב הבריטי האחרון אלן קנינגהם על אניית הצי, וציין את סופו של המנדט הבריטי בארץ ישראל. ב-30 ביוני באותה שנה הוסר בפעם האחרונה הדגל הבריטי מבניין המנהלה של הנמל, ושעות אחר כך ראש ממשלת ישראל הראשון דוד בן גוריון הגיע לנמל חיפה כדי ליטול שליטה על הנמל העברי-ישראלי החדש. לאחר מלחמת השחרור שימש נמל חיפה כשער למאות אלפי העולים שהגיעו ארצה דרך הים מכל קצוות תבל.
פיתוחה הכלכלי הדינמי של ישראל הצעירה הפך את הנמל לצורך ראשון במעלה, מאז קום המדינה ועד היום ממשיך נמל חיפה לקחת חלק ברגעים המשמעותיים ביותר שלה, בעתות שלום ומלחמה. נמל חיפה זכה לארח את נשיא מצרים אנואר סאדאת שהגיע עם היאכטה הנשיאותית לביקור בישראל זמן קצר לאחר חתימת הסכם השלום, ומנגד, גם התמיד לפעול סביב לשעון בזמני לוחמה בכל מצב ותחת סיכון, על מנת לאפשר פריקה של מוצרים חיוניים ואמצעי לחימה. לאורך כל השנים, נמל חיפה היה וממשיך להיות השער המוביל של מדינת ישראל לעולם, והנמל המוביל בשינוע סחורות, נוסעים ותיירים במדינת ישראל המשגשגת. גם היום מציג נמל חיפה חדשנות, מקצועיות ועוצמה, כשהוא מוביל את ישראל לעידן חדש וטכנולוגי בחזית הים.